7 секретів чистоти в гуртожитк або на знімній квартирі

  • Головна
  • 7 секретів чистоти в гуртожитк або на знімній квартирі

7 секретів чистоти в гуртожитк або на знімній квартирі

Кожен із нас хоча б раз у житті стикається з проблемою необхідності винаймати житло або жити в гуртожитку. В обох випадках перше, що виникає питання, як підтримати чистоту і створити затишок у приміщенні, яке потребує кардинальних заходів – ремонту. Але через обставини, у нашому запасі лише косметичні, тимчасові засоби. Як правило, у цьому випадку ми не завжди можемо дозволити собі знімати достатню площу. Дбаємо тільки про функціонал, наявність спальних місць та необхідні зручності. Які доступні засоби є у вашому розпорядженні, які секрети чистоти в гуртожитку або на орендованій квартирі є для того, щоб там стало максимально чисто, комфортно, ви могли розслабитися та відпочити.

5 порад, як зробити кімнату затишніше

  1. Розставляємо меблі на свій смак, щоб вони не захаращували простір, у вільному доступі були всі необхідні вам предмети, а спальне місце, навпаки, було максимально усамітнене. Не соромтеся попросити домовласника видалити з кімнати непотрібні вам меблі – крісла, шафи. Намагайтеся використовувати наявні меблі за повним призначенням. Якщо її недостатньо – створіть функціональний куточок із правильно розставлених поличок. Бажано, щоб частина їх була закритою. А для милих штучок, що створюють у кімнаті затишок та неповторність, залиште вільні, відкриті ніші.
  2. Зонуйте приміщення, визначивши місце для відпочинку, робочу зону, місце їди. Створіть для кожної зони своє висвітлення. Повісьте бра над спальним місцем, встановіть настільну лампу або торшер у робочому куточку. Ширми, штори, можливо, допоможуть поділити зони.
  3. Постарайтеся зробити вашу кімнату світлою. Покривала, фіранки, дивані подушки створять затишок. А якщо ви все витримаєте у світлих тонах – вони трохи розсунуть стіни кімнати. Яскраві плями кольорів та аплікацій створять особливий шарм та тяжіння кожному з куточків.
  4. Залиште вільний доступ до вікна. Щоб відчути простір та свободу, мати можливість провітрити приміщення будь-якої миті. Прикрасьте вікно повітряною прозорою тюллю. Обрамлення завжди створює додаткове відчуття затишку. Можливо, ви віддаєте перевагу ролетам або жалюзі – підберіть їх на свій смак. Квіти на підвіконні вдихнуть життя у вашу кімнату.
  5. Подбайте про системи зберігання і, можливо, повніше заповнення шаф і полиць. Зазвичай полиці шаф мають висоту та глибину, до яких непросто дотягнутися. Вони залишаються заповненими лише наполовину. Для дрібних деталей одягу, взуття, аксесуарів, білизни передбачимо секрет – спеціальні коробки, що висуваються, контейнери, які легко дістаються. Прикрасимо їх вишивками, наклейками, емблемами з написами про вміст. Щоб потім легко знаходити потрібну річ і не заблукати у просторі. Для цього ви можете використовувати прості картонні коробки, вистелені всередині красивою серветкою чи чохлом з мереживом. Або купіть їх у магазині — там великий вибір пластикових, плетених чи металізованих ящиків. Можна замовити коробку чітко за розмірами ваших шафок.

Немаловажну роль у створенні затишку відіграє чистота, 7 секретів чистоти:

Комплексне прибирання приміщень
  1. Ви отримали дивани чи матраци ліжка, якими хтось користувався багато років до вас. Це одразу викликає занепокоєння. Оновити диван не так просто, але можливо за допомогою невеликих хитрощів. Наприклад, покривал. А краще – просто оновіть чохли. Ви можете замовити, купити їх у магазині. Але пошити їх самим обійдеться вам недорого. Ще одна перевага – ви підберете для чохла будь-яку тканину, що вам сподобалася. Вона гармоніюватиме із загальною атмосферою кімнати, якщо і для матраца, і для крісел ви підберете однакову тканину. Ваша кімната зміниться миттєво.
  2. Придбайте недорогий ручний пилосос – у невеликому приміщенні зазвичай потрібно майже щоденне прибирання. Пилосос подбає про те, щоб вона не забирала у вас багато часу. Ретельно та швидко пил буде видалено з м’яких меблів, килимових покриттів, книг та інших поверхонь. Існують пилососи для вологого прибирання, з мішком для пилу та без нього. Їх безліч для вашої уваги, комфорту та чистоти.
  3. Користуйтеся серветками, що дезінфікують, для поверхонь – вони уб’ють усі мікроби та бактерії, що накопичуються в приміщенні. Прості і зручні у використанні, що не вимагають змивання після застосування, придатні для частого застосування і не дратують шкіру рук.
  4. Основний секрет чистоти приміщень – зміст унітазу в ідеальній чистоті. А орендована квартира і в гуртожиток – потребує цього першочергово. Ми чудово навчилися користуватися дезінфікуючими, засобами для чищення, ароматизаторами для унітазу. Вони легко дозволяють позбутися грязьових відкладень, іржі та інших неприємних моментів. Використовуйте їх широке різноманіття – ваш куточок, що знімається, засяє чистотою.
  5. Застосовуйте контейнери для зберігання не тільки у житловому приміщенні, а й для ванних кімнат, кухні. У ванній розкладете в них рушники, склади, що чистять і миють, щітки, губки. У кухні використовуйте їх для зберігання спецій, круп, посуду, миття. Намагайтеся прибрати все в закриті шафки.
  6. Ви можете купити кошик для білизни з кришкою і вона облагородить вашу ванну, створить там порядок. Втім, поставити її ви зможете у будь-якому зручному місці. Їх безліч зараз є у продажу. Є пластикові, плетені, різних кольорів та якості.
  7. Багато незручностей створюють розкидані по кімнаті журнали, папки з документами, папір для записів, ручки, олівці. Кімната не буде затишною за такого підходу до справи. Розсортуйте все це окремими стусами, купіть недорогі органайзери, лотки для паперів. Використовуйте окрему полицю, якщо у вас немає письмового столу у квартирі. Окреме питання – запах у приміщенні, де до вас перебувало чимало людей. Кожна річ просочилася історією. А запахи якраз і є тим фактором, який, накопичуючись, зберігає пам’ять.

Як позбутися неприємних запахів

Перше, що потрібно зробити, – визначити джерело запаху. Звідки він походить. Розсортуємо запахи на кілька статей:

  • кімнатні запахи
  • в шафі
  • з холодильника
  • у ванній кімнаті
  • тютюнового диму

Кімнатні запахи ми усуватимемо регулярним вологим прибиранням. Для початку, тільки в’їхавши в нове житло, протріть всі поверхні поличок, шаф, дверей легким марганцевим розчином. Це вб’є бактерії і усуне накопичені роками запахи. Хлор – ефективний, але небезпечний елемент, його потрібно використовувати розумно, з наступним глибоким провітрюванням.

Шафи являють собою непровітрюваний простір, який непросто щоразу звільнити для прибирання та позбавлення запахів. Але під час переїзду краще протерти всі його полички і ретельно провітрити. А згодом зберігати там випрані, охайно покладені речі. Якщо все ж таки запахи збереглися, використовуйте шматочки ароматизованого мила, старі флакони парфумів, або мішечки з травами для створення в шафі приємних ароматів.

Запахи холодильників. Спосіб усунення простий і зрозумілий – розморожуємо, миємо, визначаємо продукт, що розповсюджує запах і позбавляємось, або щільно пакуємо його в пакет. Наприклад, оселедець. Ми знаємо – полежить трохи в холодильнику і просочить собою його. Щоб цього не сталося – поміщаємо такий продукт у пару пакетів, зав’язуємо та швидко використовуємо. А для профілактики появи допоможе подрібнена таблетка активованого вугілля або спеціальний дезодоруючий засіб, що вбирає та поглинає запахи.

Ванна кімната, а в орендованих малогабаритних квартирах, вона, як правило, поєднана з туалетом, запахи з’являються через вогкість, старі труби, погану вентиляцію. Часто запахи потрапляють до нас із сусідніх квартир, оскільки витяжки часто проходять стояками ванних кімнат. Намагайтеся по можливості закласти щілини, щоб уникнути цього. Ретельне прибирання за допомогою дезінфікуючих засобів – також запорука успіху. Ну і незабутній про дезодоруючі засоби, якщо ви не страждаєте на алергічні реакції або серйозні захворювання дихальних шляхів.

Як позбутися запаху тютюнового диму

Звичайно, краще, щоб ваш курець виходив на спеціально відведений майданчик, балкон. Так як тютюновий дим в’їдається намертво в меблі, штори, килими і навіть волосся. Купуйте ефірну олію, зерна кави, морську сіль, шампунь, освіжувачі повітря, ароматичні свічки, оцет, харчову соду для боротьби із запахом тютюну. Звичайно, кожен засіб застосовується по-різному, але сенс один – розкладіть їх у приміщенні, розпорошите на поверхню настільної лампи, запаліть свічку – все це допоможе усунути неприємний запах у повітрі після куріння. Просто намочіть махровий рушник і повісьте його у кімнаті. Воно поглине неприємний запах тютюнового диму.

Придумайте свій ароматизатор – у вигляді нарізаних апельсинових кірок. Це також допоможе зробити повітря свіжим.

Щоб знімне житло дало відчуття комфорту, затишку, будинку та захищеності, вам доведеться попрацювати в області чистоти, наведення порядку, структурувати системи зберігання, усунути запахи, дотримуватися певних правил.