Як правильно почистити кондиціонер

  • Головна
  • Як правильно почистити кондиціонер

Як правильно почистити кондиціонер

Щодня через кондиціонер проходять величезні маси неочищеного повітря. З часом фільтри забруднюються, вимагаючи очищення. Якщо не знати, як правильно почистити кондиціонер, то забруднене повітря знову надходитиме до приміщення.

З приладу підтримки оптимального мікроклімату, спліт-система перетворюється на одне з основних джерел алергенів. Додайте до цього підвищений шум при роботі та неприємний запах, що походить від приладу.

На думку фахівців, мають рацію ті, хто чистить прилади двічі на рік: перед початком зимового та літнього сезону. Розглянемо, як почистити кондиціонери від забруднень у домашніх умовах.

Необхідність прибирання: ознаки забруднення

Швидкість забруднення фільтрів кондиціонера залежить від таких факторів:

  • Забрудненість повітря у кімнаті.
  • Висота розміщення приладу.
  • Частота користування кондиціонером.
  • Рівень вологості повітря.

Прилад доводиться мити частіше, якщо він поєднує дві функції: очищення повітря та його кондиціювання. Ось ознаки того, що пристрій давно не чистили, і він потребує прибирання:

  • Шумна робота приладу.
  • Поява стороннього неприємного запаху.
  • Підтікання конденсату із внутрішнього блоку.
  • Некоректна робота спліт-системи.

Внутрішній блок

Для початку, перед тим як розпочати роботу, знеструмте прилад. Потім зніміть зовнішню кришку та вийміть фільтри-сітки. Замочіть їх приблизно на півгодини у мильному розчині. Видалити бруд, що накопичився за довгий час, буде набагато простіше.

Якщо робота кондиціонерів супроводжується неприємним запахом, додайте в миючий розчин знезаражуючий засіб, що допомагає позбутися грибків і цвілі.

Важливо! Фільтри кишенькового типу очищати не можна, інакше весь блок може вийти з ладу. Просто вийміть їх та замініть новими.

Роторний вентилятор

Наступний етап збирання – роторний вентилятор, що має форму валика. Призначення його – прогон охолодженого повітря в кімнату. З цієї причини на валику теж накопичується велика кількість пилу.

Якщо залишити вентилятор забрудненим, то на лопатях збереться стільки пилу, що конструкція перестає працювати правильно. Чистять роторний вентилятор мильним розчином. Для важкодоступних місць використовують пензлик.

Як почистити теплообмінник

Призначення теплообмінника – охолодження повітря влітку та нагрівання його в прохолодний час. Чистимо теплообмінник у такій послідовності:

  1. Очистіть від бруду отвори зверху пристрою.
  2. Відкрийте, кришку, зметіть м’яким пензлем пил, що осів на ребрах теплообмінника. Можна використовувати вологе очищення, але при цьому треба дотримуватись максимальної обережності, так як пластини тонкі і легко деформуються.

Порядок чищення зовнішнього блоку

Прибирати зовнішній блок так само часто, як і внутрішній, не потрібно. Одного разу на рік цілком достатньо. Найчастіше, зовнішня частина спліт-системи забивається пилом, гілками, рослинним пилком, пухом тополь, дрібним сміттям.

Зрештою, брудний зовнішній блок виходить з ладу. Причина в тому, що забруднення, що накопичилися, заважають теплообміну. Радіатор перегрівається, і компресор виходить із ладу.

Спершу треба почистити зовнішній блок від великих частинок сміття. Далі йдуть у хід пилосос та щітка. Пилосос витягує пил із складних для доступу місць. Лопаті вентилятора зручно чистити м’яким зволоженим текстилем. Зробіть це дуже обережно, щоб вода не потрапила на електричні комплектуючі. Щоб усунути цей ризик, захистіть плівкою з поліетилену.

Радіаторні пластини добре вимиваються водою під тиском. Це може бути звичайний садовий шланг або міні-мийка. Чи застосовувати засіб для чищення? Якщо пластини сильно забруднені, то без застосування миючих засобів, не обійтися.

Заключний етап збирання – протирання внутрішньої поверхні блоку. Підключати спліт-систему можна лише після того, як всі деталі повністю висохнуть.

Дренажна система

Правильна ознака забруднення дренажної системи – протекання кондиціонера. Ситуація небезпечна ще й тим, що бруд, що заповнює дренажні трубки, — благодатне середовище для розмноження грибків та плісняви.

Зрештою, стінки корпусу та радіатор виявляються уражені грибком. Ті, хто чистив кондиціонер, знають: вивести грибки чи плісняви дуже складно.

Дренаж чистять такими способами:

  1. Промивання водою з додаванням миючих засобів.
  2. Промивання дренажних трубок разом із продуванням повітрям.
  3. Чищення з повним розбиранням блоків

Щоб провести чищення самостійно, достатньо вибрати перший варіант. Для чищення можна використовувати добре розчинний у воді миючий засіб, наприклад, рідина для посуду.

Важливо! Не забудьте про те, що потрібно вимити і дренажний піддон, тому що саме він часто є джерелом неприємного «аромату», що видається кондиціонером.

Профілактика поломок

Щоб спліт-система служила довше (компанії-виробники вказують термін від 7 до 12 років), потрібно дотримуватись таких правил.

  • Частота чищення фільтрів внутрішнього блоку системи становить приблизно один раз на місяць.
  • При перших ознаках несправності кондиціонера зверніться до майстра.
  • Навіть при повній справності приладу та регулярному самостійному чищенні щорічно викликайте майстрів для перевірки тиску в системі та додаткової заправки фреоном. Від професійного чищення силами майстрів також не відмовляйтеся.
  • Прилади з вмонтованим всесезонним блоком не можна використовувати за умови негативної зовнішньої температури.

Як бачите, жодної особливої складності чищення не становить. Головне – не лінуватися!